Seværdigheder i Zagreb

Kroatiens smukke hovedstad byder på en masse seværdigheder for både par, solorejsende og familier. Uanset om du til kulturelle indtryk eller ønsker at lade dig opsluge af flotte naturområder, er der mange valgmuligheder. Kroatiens historie er omdrejningspunktet for mange af de attraktioner, som kan besøges i byen, og som står markerede som mindesmærker i hovedstaden.

Herunder kan du læse mere om de mest populære seværdigheder i Zagreb, som er et besøg værd uanset årstid.

Guiden til Seværdigheder i Zagreb er produceret i samarbejde med Laust Kehlet fra Travel-Guides.dk.

Kan du godt lide Balkans byer har Laust på travel-guides også lavet en glimrende guide til seværdigheder i Beograd.

Trg Bana Jelacica – byens knudepunkt

En stor fordel ved at opleve Zagreb til fods er, at du indenfor en overskuelig radius kan gå mellem mange forskellige mindesmærker og knudepunkter. Én af dem er Trg Bana Jelacica, der er en samlingsplads i hjertet af hovedstaden. Pladsen bliver i dag brugt til forsamlinger, koncerter, udendørs teaterforestillinger og andre kulturelle oplevelser, og det er én af de mest velkendte seværdigheder i Zagreb.

Midt på pladsen finder du en statue af Kroatiens folkehelt, Josip Jelacic. Han var general og ledede landet tilbage i årene 1848-1859. Da kommunismen tog over i landet, blev statuen og mindesmærket af ham fjernet fra byen for ikke at forstærke nationalfølelsen hos landets befolkning.

Da Kroatien fik sin selvstændighed i 1991, blev statuen placeret i hjertet af landets hovedstad.

Statuen og pladsen kan besøges alle dage i året. I sommerperioden er der mulighed for at opleve lokale musikere eller teatergrupper, som underholder byens turister og befolkning.

Sct. Stefan Katedral

Uanset hvor du befinder dig i hovedstaden, vil du kunne få øje på byens imponerende og velholdte katedral, der er opkaldt efter Sct. Stefan. Katedralen er en af de religiøse seværdigheder i Zagreb og er bygget op omkring 2 flotte tvillingetårne, der måler 108m.

Katedralen blev bygget omkring år 1000 og kan rumme cirka 500 mennesker. Den gotiske byggestil på facaden er et kendingsmærke for Zagreb og byens mange katolikker (cirka 88% af befolkning i Kroatien er katolske). Mange lokale besøger katedralen dagligt for at tænde et lys, bede og reflektere.

Det ene tårn er i gang med en stor restaurering, som forventes at vare i 30-40 år.

Katedralen er åben i dagtimerne. Adgang er gratis. Ønsker du at tænde et lys, vil det koste et symbolsk beløb.

The Museum of Contemporary Art

Er du til kunst og kulturhistorie, er byens nye og moderne kunstmuseum en af de oplagte seværdigheder i Zagreb. Det blev opført i 2009 og er en gave til hovedstaden og dens befolkning. Du kan gå på opdagelse iblandt mange lokale og nationale kunstnere, som udstiller på museet.

Denne seværdighed kan være en god anledning til at komme ind under huden på den kroatiske folkesjæl. Museet kan besøges i dagtimerne og har åbent de fleste dage i højsommeren.

Der opkræves entré i foyeren. Her kan du også købe bøger, postkort og andre souvenirs med reference til Zagreb og dens forhistorie.

Museets vartegn er Carsten Hollers rutsjebanen, som er et must at opleve. Der er mulighed for at komme direkte til stedet med bus, som afgår fra hovedbanegården. Personalet på museet vil stå klar til at guide og forklare om busrute.

”Den Grønne Hestesko” – Zagrebs botaniske seværdighed

Zagreb har mange ’pusterum’, som enhver lokal og turist kan besøge, når der ønskes oplevelser i grønne omgivelser. ”Den Grønne Hestesko” er en af de naturskønne seværdigheder i Zagreb og er hovedstadens betagende og idylliske parkanlæg.

Det blev bygget og udformet af visionære ingeniører tilbage i 1800tallet og er et populært sted for byens ansatte at indtage deres frokoster. I parken finder du omkring 10.000 forskellige plantearter.

Nær parken er der mulighed for at se Zagrebs historiske bygninger såsom Kroatisk Nationalteater. Løbende afholdes der udstillinger og forestiller i teateret, som kan undersøges på forhånd, før rejsen går til Kroatien.

Når du befinder dig ved teateret, vil du kunne få øje på andre storslåede bygninger med betydning for den kroatiske nationalitetsfølelse. ”Kroatisk Statsarkiv”, ”Etnografisk Museum” og ”Strossmayers Galleri” er et udpluk af dem. De kan alle nås til fods.

Alle har fri adgang til parkanlægget, som er en af de seværdigheder i Zagreb, der henvender sig til enhver alders- og målgruppe.

Dolac-markedet

Vil du og din familie eller rejsemakker opleve den kroatiske folkesjæl på tætteste hold, skal I besøge Dolac-markedet. Det er en af de kulinariske seværdigheder i Zagreb, som er en oplevelse i sig selv. Her finder I boder med alt fra frisk frugt og grønt over håndværk til råvarer og souvenirs.

Der er sælgere overalt, som står klar til at give dig gode priser.

Det er et hyggeligt sted at besøge, hvor du kan købe masser af lokale råvarer og frugt til billige priser.

Markedet befinder sig tæt ved Zagrebs store nationalplads og er nemt at komme til. Dolac-markedet har fungeret som handelsplads igennem mange årtier, og derfor er stedet nu bygget op som en handelsplads med overdækning og etager.

Byvandring og Zagrebs charmerende bydele

Der er rig mulighed for at gå på opdagelse iblandt seværdigheder i Zagreb på egen hånd. Dette kan med fordel ske som en byvandring, hvor der kan opleves smukke bygninger, national stemning og kulturhistoriske knudepunkter. Uanset hvornår du besøger den kulinariske hovedstad, er en byvandring en rigtig god måde at opleve den kroatiske folkesjæl på.

Zagreb er kendt for at være delt op i forskellige bydele.

Den gamle bydel (som udgøres af hhv. ”Kaptol” og ”Grad”) emmer af den krigeriske forhistorie, som Zagreb har med sig.

De 2 gamle byer kæmpede mod hinanden i mange år, hvilket kan læses om på mindesmærker, som er sat op i den gamle bydel. I dag er Grad og Kaptol forenede. I denne del af Zagreb finder du en række af de mest populære museer såsom ”Museum Of Broken Relationships” og ”Museum Of Torture”. Derudover kommer du forbi domkirken og parlamentet.

Den nyere bydel (der kaldes ”Novi Zagreb”, som betyder ”Nye Zagreb”) er bygget op igennem årene 1945-1990. Den befinder sig syd for Sava-floden, der løber gennem hovedstaden.

Museet For Samtidskunst er én af de mest ikoniske bygninger for denne bydel.

Nationalparken Plitvice

Plitvice er ikke kun Zagrebs, men hele Kroatiens, nationale stolthed. Det er en overvældende, smuk park, som er kendt i hele verden for sin skønhed. Parken befinder sig på Kroatiens kystlinje og kan nås med bus direkte fra hovedstaden. Det tager cirka 2,5 time at nå til parken og er hele turen værd (transporten koster cirka 80 DKK. pr. person).

Det er en god idé at bestille billetter på forhånd, da seværdigheden er en populær attraktion, som tiltrækker turister fra hele verden.

I Plitvice finder du fred, ro, idyl og de smukkeste naturomgivelser. Det kan være et kærkomment pusterum fra menneskemylderet og det pulserende liv i Zagreb.